Nyheder

Branchen: Skal vi integrere skal vi have hjælp
Der er et stort integrationspotentiale i branchen, men skal bager- og konditormestre hjælpe med at løfte samfundsopgaven, skal den have lidt mere hjælp. Dét var budskabet, da integrationsminister, Inger Støjberg, var sat stævne hos Ejby Bageri.

Man lærer om dansk kultur og det danske sprog, når man ælter dej på bagerbordet i en lille og mellemstor virksomhed som et bageri. Det er i hvert fald læren fra Claus Hedegaard, bagermester i Ejby Bageri, som i sensommeren 2016 uddannede afghanske Abdul Rauf Karolchail efter et forløb som voksenlærling og på ingen måde har fortrudt det.
Derfor havde han åbnet dørene for integrationsminister Inger Støjberg (V), som gerne ville høre nærmere om branchens tanker omkring den kollektive opgave, Danmark står overfor med at få flere flygtninge og indvandrere i job. Et møde, der blev sat i stand af BKD og som også havde deltagelse af formand, Hardy Christensen, og bagermester Jørgen Fuglsang, Grindsted.
- Der er brug for noget mere hjælp, så flygtninge og indvandrere bedre forstår det danske arbejdsmarked inden de bliver sendt ud på en virksomhed. Måske er de vant til at være på arbejde 13 timer om dagen, hvor de kommer fra. Men så holder de måske også en times frokostpause og læser avisen. Men det passer ikke ind i et bageri, hvor man arbejder igennem i syv en halv time og så går man hjem, fortalte Claus Hedegaard til ministeren.
Han har ikke haft nogle af de problemer med sin senest uddannede lærling, Abdul Rauf Karolchail, der nu er fastansat i bageriet. Men andre flygtninge, som har været i praktik har haft problemer med at vænne sig til tempoet i en dansk produktionsvirksomhed som et bageri.
 
Hvad kan vi gøre for at hjælpe?
Inger Støjberg havde ingen løsninger med til Ejby. I stedet var hun kommet for at lytte til branchen og tage imod alle de gode råd, hun kunne.
- Hvad kan vi gøre, for at gøre arbejdet lettere for jer, spurgte hun de tre fremmødte bagermestre.
Jørgen Fuglsang fra Grindsted var meget konkret. Han så gerne, at der kom mere klarhed over, hvad der egentlig forventes af uddannelse i forbindelse med de såkaldte – og meget udskældte – Integrationsgrunduddannelses-forløb, IGU.
- Jeg havde en mand, som jeg gerne ville have på IGU. Der var bare ingen, som kunne fortælle mig, hvad han skulle bruge af AMU-kurser eller hvordan vi fik noget sat det i gang, og så droppede vi – indtil videre – IGU-forløbet og har ham i stedet ansat i jobtilskud. Men det er jo ikke så gavnligt som en rigtig uddannelse, fortalte Jørgen Fuglsang.
- Generelt har vi brug for, at der er nogen, som kan hjælpe os med meget af det praktiske i forbindelse med at ansætte flygtninge og indvandrere i eksempelvis IGU-forløb. For som mester i en mindre virksomhed, så går man død i alt det papirarbejde, der ofte er i forbindelse med at ansætte en flygtning, og så strander initiativet der, sagde BKDs formand, Hardy Christensen.
Det giver Claus Hedegaard ham ret i.
- Når først du har været på arbejde i 12-13 timer, så har du bare ikke lyst til, at sætte dig og udfylde skemaer i flere timer for at få en ekstra mand ansat. For selvom man måske får et mindre tilskud, så opvejer det slet ikke det ekstra arbejde, som der er, siger han.
 
Gode erfaringer i Aabenraa
I Aabenraa kommune er der gode erfaringer med de såkaldte IGU-forløb. Her går kommunen nemlig ind og hjælper med meget af det praktiske.
Derfor er der også her langt flere IGU-forløb i gang pr indbygger end i nogen anden kommune i Danmark.
- Her får de også hjælp til alt det praktiske. Vi vil meget gerne hjælpe, men vi er nødt til at få noget hjælp; ligesom de har fået det i Aabenraa, sagde Hardy Christensen til Inger Støjberg.
- Det hører vi. Ikke kun fra jer, og vi tager alle inputtene med hjem og vil arbejde for, at vi kan gøre det hele lidt lettere for jer, sagde hun.
For BKD var besøget endnu et godt ministermøde i februar måned.
- Vi har brug for, at ministrene hører direkte fra os om, hvordan tingene udmønter sig ude i den virkelige verden, og jeg fornemmer helt klart, at integrationsministeren lytter til os – og er meget ivrig for, at vi som branche kan hjælpe med at få flere flygtninge og indvandrere i arbejde, siger Hardy Christensen.
 

Pressekontakt

KOMMUNIKATION & PRESSE

Journalist

Anders Grabow
Mail: ag@bkd.dk
Tlf.: +45 2010 1042