
Branchekode
Branchekode
For mere information kontakt BKD’s rådgivningsteam
Ring
Send e-mail
Egenkontrol hos bageren, konditoren og chokolademageren
Formålet med egenkontrol er at medvirke til at sikre, at virksomhedens produkter ikke udgør en risiko for menneskers sundhed, og at fødevarelovgivningen i øvrigt overholdes.
Egenkontrollen tilrettelægges efter følgende principper:
- Vurdering af risici
- Identifikation og styring af kritiske kontrolpunkter
- Overvågningsprocedurer
- Løsning af problemer
- Revision
Egenkontrollen omfatter råvarer, produktion, færdigvarer, vedligeholdelse, rengøring og desinfektion samt personlig hygiejne. Dermed sikres det, at samtlige aktiviteter overvejes, når virksomheden tilrettelægger sin egenkontrol.
BKD’s branchekode for konditorer, bagere og chokolademagere
Branchekoden er retningslinje for god hygiejnepraksis og anbefaling af produktionsforhold, der er målrettet branchen og hjælper den enkelte virksomhed med at overholde reglerne i Fødevarelovgivningen.
Branchekoden omfatter typiske elementer og processorer inden for branchen, f.eks. i form af procesbeskrivelser samt en angivelse af, hvorledes relevant lovkrav overholdes i praksis.
Den indeholder specifikke og brancherelaterede anvisninger på, hvordan en typisk bageri-, konditori- eller chokoladevirksomhed kan opfylde de relevante lovkrav. Den indeholder desuden eksempler på kritiske kontrolpunkter, overvågningsprocedurer og fejlhåndtering. Branchekoden kan således være en hjælp til virksomheden til at sikre sig, at reglerne overholdes. Branchekoden er ikke et egenkontrolprogram i sig selv, men den angiver rammerne for, hvorledes egenkontrolprogrammet bliver udarbejdet.
Egenkontrolprogram
På basis af branchekoden udarbejdes et egentligt egenkontrolprogram for den enkelte virksomhed. Her er det nødvendigt at sikre sig, at samtlige aktiviteter overvejes, når egenkontrollen tilrettelæggelsen.
Som udgangspunkt skal kritiske kontrolpunkter identificeres, og der skal fastlægges kritiske grænser herfor samt oprettes effektive overvågningsprocedurer. Derudover skal fastlægges korrigerende handlinger, hvis det ved overvågningen viser sig, at et kritisk kontrolpunkt ikke er under kontrol. Og endelig skal der udfærdiges dokumenter og føres registrer, der dokumenterer, at foranstaltningerne fungerer effektivt.
Hvis der ændres ved produktet, processen eller ethvert andet trin, skal virksomheden tage procedurer op til revision og foretage de nødvendige ændringer. Dette gælder også, hvis lovgivningen ændres.
Fremtidssikret branchekode
Ved at tilmelde sig BKD’s branchekode for konditorer, bagere og chokolademagere er du/I fremtidssikret, idet vi hele tiden overvåger fødevarelovgivningen og tilpasser branchekoden herefter. Endvidere arbejder vi fortløbende på at gøre branchekoden og derved egenkontrollen i den enkelte virksomhed så enkel som overhovedet mulig.
Via tilslutning får den enkelte bager, konditor eller chokolademager oprettet sit eget egenkontrolprogram efter de retningslinjer, der ligger bag BKD’s branchekode.
BKD’s rådgivningsteam giver bistand og hjælper den enkelte virksomhed i opstarten af egenkontrollen og ved den årlige obligatoriske revidering. Løbende support er indeholdt i årsabonnementet.
Ønsker du uddybende information, er du velkommen til at kontakte BKD’s rådgivningsteam på branchekode@bkd.dk eller telefon 32630400.
Nyheder
-
Medlems-nyhedsbrev Nr. 36 – 2025
På BKDs hjemmeside kan du hente markedsføringsmateriale, som du kan hente og bruge i din forretning eller slå op på din Facebook-side, Instagram, LinkedIn osv.I BKD vil gerne hjælpe hvede-udviklingen lidt på vej. Derfor har vi produceret markedsføringsmateriale, som du kan hente her på hjemmesiden.
-
Medlems-nyhedsbrev Nr. 35- 2025
Velkommen til maj og til et hurtigt overblik over april.Her får du en håndfuld af de vigtigste informationer, vi har sendt til dig den seneste måned. Men i respekt for en travl hverdag med mange mails, får du det denne gang som De Ultrakorte Nyheder fra BKD. Alt det vigtige samlet ét sted, én gang om måneden.
-
Medlems-nyhedsbrev Nr. 34 – 2025
60.000 kr. i bøde for ét enkelt ord – det er ikke i orden Seest Bageri har fået en bøde på 60.000 kroner. Årsag: Ét (1) enkelt ord stod ikke med store bogstaver. Det er en dybt uretfærdig sag, der aldrig burde være nået så langt.