Alt om Danmarks Bedste Brød & Kager 2024
BKD inviterer sammen med vores sponsorer – Valsemøllen, IREKS, Odense og Dragsbæk – til fagkonkurrencen Danmarks Bedste Brød & Kager.
Konkurrencen afholdes i forbindelse med Årets Branchekomsammen på Kold College i Odense onsdag den 23. oktober.
Konkurrencedag:
Onsdag den 23. oktober 2024.
Sted:
Kold College, Landbrugsvej 55, 5260 Odense
Tidslinje for konkurrencen:
Den 9. oktober: Sidste tilmelding via BKD’s hjemmeside
Den 20. oktober kl. 18.00: Sidste frist for indsendelse af opskrift via den elektroniske opskriftsformular.
Den 23. oktober kl. 11.00-12.00: Indlevering af produkter.
Den 23. oktober kl. 12.00-16.00: Fagligt program (se separat program).
Den 23. oktober kl. 12.30-15.00: Bedømmelse af indleverede produkter.
Den 23. oktober kl. 16.00-16.30: Præmieoverrækkelse.
Generelle regler
- Foruden BKD-medlemmer kan andre virksomheder, som beskæftiger faglærte bagere og konditorer, deltage.
- Der kan indleveres et produkt pr. kategori pr. virksomhed.
- Medlemmer af BKD deltager gratis, mens ikke-medlemmer skal betale et deltagergebyr på kr. 3.000 pr. kategori.
- Gældende for alle produkter skal der senest den 20. oktober være udfyldt og indsendt et obligatorisk opskriftsskema. Opskrifterne på de ti bedste produkter i hver kategori bliver – på bagkant af konkurrencen – offentliggjort via BKD’s hjemmeside til inspiration for kolleger i branchen.
- Det må ikke af produktet, navnet på produktet eller facon fremgå, hvem der er ophavsmanden.
- Produkter, der ikke overholder kravene i regelsættet, herunder vægtkravene, bortdømmes.
- Sponsorerne har ret til at ændre vinderopskrifter med konkurrerende produkter til egne tilsvarende produkter i egen kategori.
- Alle deltagende virksomheder vil modtage et deltagerdiplom. De tre bedst placerede virksomheder i hver kategori tildeles henholdsvis en guld-, sølv- og bronzeplakette.
- Det står deltagerne frit for, om man vil indstille et produkt, der sælges i dag eller opfinde et nyt til lejligheden.
- Der skal (for at kunne komme i top-tre) være en repræsentant fra virksomheden til stede på Kold College, når præmieoverrækkelsen går i gang kl. 16.00.
Danmarks Bedste Rugbrød 2024
Minimum 500 gram færdigbagt rugbrød
Indleverede rugbrød skal indeholde en andel af rugprodukter (rugmel, rugsigte, halvsigte og rugkerner) på minimum 50 % af den samlede ingrediensmængde excl. tilsat vand. Ved benyttelse af sammensatte ingredienser skal eventuel rugandel i den sammensatte ingrediens angives på opskriftsformularen. Desuden er det et krav i rugbrødskategorien, at indleverede produkter er minimum 12 timer gamle.
Indleveres til konkurrencen: 5 stk rugbrød
Danmarks Bedste Specialbrød 2024
Minimum 500 gram færdigbagt specialbrød.
Ingen yderligere krav.
Indleveres til konkurrencen: 5 stk specialbrød
Danmarks Bedste Kransekage 2024
40-75 gram pr færdiglavet kransekagestykke.
Kransekagestykket skal være bagt. Det skal indeholde marcipanmasse baseret på mandler eller masse baseret på mandler/abrikoskerner/andet nøddeprodukt. Massen må gerne være opblandet med fx sukker, hvider, smag – bare den opblandede masse samlet udgør minimum 75 % af det færdige produkt. Pynt må være ubagt. Stykket skal have en holdbarhed på minimum tre dage ved stuetemperatur.
Indleveres til konkurrencen: 10 stk kransekage.
NB! Ved indlevering skal repræsentanten fra den deltagende virksomhed anrette 3 styk kransekagestykker på en anvist tallerken til juryens bedømmelse og de øvrige på et anvist fad, der stilles til rådighed ved konkurrencen.
Danmarks Bedste Småkage 2024
Maksimalt 25 gram pr færdiglavet småkage.
Småkagerne skal være ensartede og bagt sprøde. Kan dekoreres med ikke-bagte elementer, der dog maksimalt må udgøre 25 % af færdigvægten. Skal kunne opbevares indpakket ved stuetemperatur minimum otte dage.
Indleveres til konkurrencen: 50 ens småkager
NB! Ved indlevering skal repræsentanten fra den deltagende virksomhed anrette 10 styk småkager på en anvist tallerken til juryens bedømmelse og de øvrige på et anvist fad, der stilles til rådighed ved konkurrencen.
Bedømmelse:
Der nedsættes en jury pr kategori bestående af tre medlemmer pr. jury (to fagfolk og en forbruger). Dommerne giver point fra et til ti inden for hvert af bedømmelseskriterierne, og i sammentællingen vægtes efter procentfordeling.
Brødkategorier bedømmes efter følgende kriterier:
Smag 60 %
Krumme og skorpe 20 %
Kreativitet og udseende 20 %
Kransekagekategorier bedømmes efter følgende kriterier:
Smag 60 %
Udseende 20 %
Kreativitet 20 %
Småkagekategorier bedømmes efter følgende kriterier:
Smag 60 %
Udseende 15 %
Kreativitet 15 %
Sprødhed 10 %
De vigtigste datoer og tider
- Den 9. oktober: Sidste tilmelding via BKD’s hjemmeside
- Den 20. oktober kl. 18.00: Sidste frist for indsendelse af opskrift via den elektroniske opskriftsformular.
I 2024 i samarbejde med: