
Af John Jønsson, formand for BKD
Det har været et godt år for bagerbranchen. Alt det, vi skrev på ønskesedlen sidste år, har vi fået: Vores samlede omsætning er nu langt over fem mia. kroner, chokoladeafgiften er død og begravet, antallet af konkurser falder fortsat, og den gennemsnitlige bager står økonomisk stærkere, end vi har gjort i mange, mange år. Alt er godt.
Så faktisk er der nu kun én ting, jeg ønsker mig til jul: At du husker det gode håndværk, når du køber ind.
Vil du have godt håndværk i morgen? Så skal du vælge os i dag
Hvis du er som de fleste andre, kan du godt lide at gå til slagteren efter den helt rigtige udskæring, til fiskehandleren og købe dagens friske fangst, til ostehandleren efter den helt rigtige juleost – og smage den inden du køber – eller til bageren efter sundt, friskbagt brød eller kager lavet på gode råvarer. Altså kvalitetsprodukter og godt håndværk, som der heldigvis er masser af derude.
Men godt håndværk er ikke gratis, og butikker, der baserer sig på godt håndværk, er aldrig en selvfølge. Uanset om det gode håndværk findes hos et supermarked, en kæde eller i en mindre familiebutik, overlever det gode håndværk kun, hvis vi vælger det.
Godt håndværk er hjerteblod
Min kone kalder mig fagidiot, fordi jeg bruger al min tid på bagerfaget, på vores bageri og på de unge mennesker omkring os. Og hun har ret. Det her er ikke bare et job. Det er mit liv. Vores liv.
Og rigtig meget i vores liv handler om give vores kunder brød og kager i den bedste kvalitet. Det er ikke gratis, hverken for os eller kunderne. For gode råvarer koster. Dygtige medarbejdere koster. Uddannelse koster. Bureaukratiet koster og nu koster selv emballagen koster mere end nogensinde.
Og åh, hvor ville det dog være nemt at skære ned på kvaliteten og fylde hylderne lidt hurtigere og billigere. Og så alligevel ikke. For godt håndværk og gode produkter er for mange af os hjerteblod for hele virksomheden. Vi gør ikke det her, fordi det er let eller billigt, men fordi vi brænder for det.
Du skal ville det gode håndværk
Og det håber vi så også, at du gør, altså brænder for gode og sunde produkter, for der skal ikke så meget til, før selerne ikke holder og vi overlever kun, hvis du vælger os.
Så hvis du fortsat vil have en lokal fiskehandler, ostehandler eller et bageri, der holder godt håndværk og gode produkter i hævd og laver alt fra bunden, ja så kræver det, at du bruger os. Også selvom du måske lige skal ind i en butik mere.
Godt håndværk betyder (heldigvis) stadig noget
Men ok, det går jo sådan set meget godt. Til april har mit Kagehus på Amager 25-års jubilæum. 25 år hvor vi har fået lov til at arbejde med unge mennesker, uddanne dem og gøre dem stolte af deres håndværk.
Så ja, vores nørderi virker. Vi er blevet kåret til Københavns bedste håndværksbageri og har vundet bronze til DM. Så godt håndværk betyder heldigvis stadig noget.
Husk det gode håndværk
Spørgsmålet er altså ikke, om vi kan producere kvalitetsprodukter til dig, baseret på godt håndværk. Det gør vi allerede.
Spørgsmålet er, om du for alvor er interesseret.
Så derfor er mit juleønske i år simpelthen, at uanset om du handler i et supermarked, en kæde eller i en familiebutik, så husker du det gode håndværk, når du køber ind.
God jul til dig og dine.





