Med den nye autorisationsvejledning fra Fødevarestyrelsen skal hjemmebagere nu kontrolleres for, at de følger samme regler som fødevarevirksomheder.

Den nye autorisationsvejledning fra Fødevarestyrelsen er en sag som BKD og Dansk Erhverv gennem flere år har kæmpet for. Det har vi ikke mindst gjort på vegne af Københavns Konditorlaug Konditorlauget, som henover årene har oplevet en stigende tendens til, at kageglade hjemmebagere tilbyder deres kageværk gennem Facebook og andre SoMe kanaler på unfair konkurrencevilkår og uden sikkerhed for overholdelse af gældende love, regler og bekendtgørelser.

Med den nye autorisationsvejledning er det nu slut.

Den nye autorisationsvejledning fra Fødevarestyrelsen giver blandt andet svar på, hvem der skal registreres eller autoriseres af Fødevarestyrelsen og hvem der ikke behøver. Det er nu præciseret i forhold til:

  • Lejlighedsvise arrangementer – under bagatelgrænsen
  • Fødevarevirksomhed – hyppigt, men i mindre mængder – under bagatelgrænsen

Det betyder, at en hjemmebager der sælger kager over Facebook, Instagram eller andre sociale medier, ikke længere kan betragtes som et lejlighedsvist arrangement. De skal nu registreres som fødevarevirksomhed hos Fødevarestyrelsen og kontrolleres for at leve op til al gældende lovgivning, på lige vilkår med alle andre registrerede og autoriserede Fødevarevirksomheder.

Hvad er ” Lejlighedsvise arrangementer under bagatelgrænsen”?

Lejlighedsvise arrangementer under bagatelgrænsen, der ikke skal registreres hos Fødevarestyrelsen, er nu i vejledningen beskrevet med disse ord:

  • Fødevarevirksomhed i form af arrangementer, som samlet ikke varer mere end op til ca. 30 dage i løbet af et år, er fødevarevirksomhed under bagatelgrænsen. De ca. 30 dage kan afholdes som flere adskilte arrangementer eller som en samlet periode. Der skal være tale om et arrangement, dvs. en fødevareaktivitet begrænset i tid og sted.
  • Et arrangement er således en aktivitet eller begivenhed, som nogen har forberedt og er ansvarlig for. Arrangementer er ofte af underholdende eller festlig karakter. Et arrangement kan være offentligt eller privat. 
  • Det kan således være et arrangement, hvis en virksomhed eller person stiller en bod op på torvet, loppemarkedet, dyrskuet eller lignende. Det kan eksempelvis være en madbod med salg af brændte mandler på julemarkedet eller spejdernes kagesalg på loppemarkedet Det kan også være et arrangement at afholde en fest i hjemmet, fx en bryllupsfest. Fælles er, at fødevarerne sælges eller indtages i forbindelse med et arrangement.
  • Det er et arrangement, hvis en person på bestilling forbereder mad i eget køkken og færdiggør maden i boden eller ved den private fest, så personen bliver en del af arrangementet.

Det er ikke tale om et arrangement, når en virksomhed eller person blot fremstiller mad, som så udbydes til salg. Et eksempel kunne være en person, der i fritiden bager kager på bestilling til fødselsdag mm., hvor den færdiglavede kage så afhentes af kunden.

Det kan dog i stedet være, at en virksomhed eller person med denne aktivitet kan være under bagatelgrænsen for ”Fødevarevirksomhed – hyppigt men i mindre mængder”.

Hvad er ”Fødevarevirksomhed – hyppigt, men i mindre mængder – under bagatelgrænsen”

Det kan dog i stedet være, at en virksomhed eller person med denne aktivitet kan være under bagatelgrænsen

”Fødevarevirksomhed – hyppigt men i mindre mængder” er i vejledningen er beskrevet med disse ord:

  • Hvis man hyppigt sælger eller donerer fødevarer i mindre mængder, anses det for fødevarevirksomhed under bagatelgrænsen.
  • F.eks. ved salg af overskudsmad én gang om ugen, men i små mængder, f.eks. 4-5 portioner ad gangen. En portion kan være alt fra en enkelt portion til f.eks. en tre-retters menu eller en kage eller et brød. Maden vil typisk blive markedsført via digitale platforme, f.eks. via en app, ved opslag på Facebook eller andre digitale platforme, og maden er typisk tilberedt i det private køkken. Det kan f.eks. være salg eller donation af overskudsmad, men det kan også være salg af en ret, man gerne vil afprøve.
  • Et brød eller en kage kan ofte opdeles i flere end 4-5 portioner. F.eks. kan et brød, som skæres i 10-12 skiver, eller en kage, som skæres i 6-8 portioner, stadig vurderes som mindre mængder. Men en lagkage beregnet til 10 eller flere personer vil normalt ikke kunne vurderes som mindre mængder.

Det vil ikke være muligt at ”opspare” 4-5 portioner pr. uge og så levere 8-10 portioner hver anden uge. Hvis man ønsker at levere større mængder af fødevarer ad gangen, kan man måske være omfattet af bagatelgrænsen for lejlighedsvise arrangementer.

Vil du vide mere?

Kontakt Fødevarechef Henrik Jellev Madsen, hjm@bkd.dk, mobil 2856 5708 eller Chefkonsulent rådgivning Lis Hansen, lh@bkd.dk, mobil 6151 7375 for konkret vejledning.