Fødevarestyrelsen gennemfører en række kampagner i 2025, der berører vores branche. Der er både tale om nye kampagner og kampagner, der fortsætter fra tidligere år.

Kampagner, der fortsætter:
“Mærkning af færdigpakkede fødevarer” som startede i 2024, fortsætter frem til marts 2025.

“Rengøring i forbindelse med produktionsstart i detail” der blev lanceret den i august 2024, er nu udvidet til at løbe resten af 2025.

Du kan læse meget mere om de to kampagner i vores nyhedsbrev nr. 70 fra 2024:
🔗 https://bkd.dk/medlems-nyhedsbrev-nr-70-2024/

Hvis du vil dykke endnu længere ned i reglerne for mærkning af færdigpakkede fødevarer, har vi udarbejdet et notat om emnet. Du finder det her:
🔗 https://bkd.dk/wp-content/uploads/2024/11/Notat-Foedevareinformation-til-forbrugere.pdf

Nye kampagner i foråret

Foråret byder også på nye kampagner, der er relevante for vores branche.

Brud på kølekædenLINK – kører hele 2025

Med denne kampagne sætter Fødevarestyrelsen fokus på, at virksomheder har de nødvendige procedurer til at sikre, at kølekrævende fødevarer ikke er uden for køl længere end højst nødvendigt – fx når de indgår i produktionen.

Eksempler:

  • Fløde og creme skal være ude i så kort tid som muligt, når der laves flødekager. De færdige kager skal på køl, så snart pladen er fuld.
  • Ved sandwichproduktion skal pålæg være ude i kortest mulig tid, og de færdige sandwich skal på køl straks efter smøring.
  • Hvis du eller dit personale smører boller med ost løbende efter kundernes bestillinger, skal smør og ost opbevares på køl mellem ekspeditionerne for at undgå unødig opvarmning.

Fødevarestyrelsen vil i forbindelse med kampagnen også se nærmere på virksomhedens arbejdsgange for at sikre overholdelse af 3-timers-reglen.

🔎 Læs mere om, hvordan du forebygger problemer i både flødekage- og sandwichproduktion i BKDs Branchekode under afsnittet produktionseksempler.

Vedligehold i fødevarevirksomhederLINK – kører fra april til oktober 2025

Effektiv rengøring kan være en udfordring, hvis vedligeholdelsen halter. Hvis bordplader er slidte, hylder rustne eller fliser flækkede, kan snavs samle sig i revner og sprækker. Dette skaber ideelle vækstbetingelser for bakterier og mikroorganismer, som kan udgøre en potentiel risiko for at fødevarerne forurenes, så man bliver syg af at spise dem.

Fødevarestyrelsen vil med denne kampagne kontrollere og vejlede om, at lokaler, redskaber, udstyr og tilbehør, som kommer i berøring med fødevarer, holdes i god stand og er lavet af egnede materialer.

Selvom en mundtlig redegørelse for vedligeholdelse ofte er tilstrækkelig, anbefaler vi fra BKD, at du laver en skriftlig vedligeholdelsesplan. En sådan plan:
✅ Gør det nemmere at dokumentere udførte og planlagte vedligeholdelsesopgaver over for Fødevarestyrelsen.
✅ Øger troværdigheden og mindsker risikoen for sanktioner, hvis der er en realistisk plan for udbedring af mangler.

🔎 Tip: Overvej at gennemgå din virksomhed én gang årligt – fx i forbindelse med årsrevisionen – og læg en vedligeholdelsesplan for det kommende år.

ØkologiregnskabLINK – kører fra januar til juni 2025

Er din virksomhed økologicertificeret? Hvis ja, så bør du læse med her.

Kampagnen ”Økologiregnskab” omfatter alle økologicertificerede fødevarevirksomheder, både engros og detail, hvor der er krav om balanceopgørelse. Dette gælder også for 100% økologiske virksomheder, der kun skal opstille balancer på anmodning.

Forbrugernes tillid til økologiske fødevarer afhænger af en troværdig og systematisk økologikontrol. Hvis der opstår usikkerhed om den økologiske oprindelse – enten pga. sjusk eller målrettet svindel – kan tilliden smuldre.

En af hjørnestenene i økologireglerne er, at virksomhederne skal føre regnskab over mængderne af økologiske råvarer gennem hele produktionsprocessen – fra råvarer til færdigvarer.

Fødevarestyrelsen har afsat ekstra tid og mandskab til at gennemføre grundige kontroller. Målet er at sikre, at virksomhederne har modtaget tilstrækkelige mængder af økologiske råvarer til at producere den mængde varer, de har mærket som økologiske.

Vil du vide mere?

Kontakt Fødevarechef Henrik Jellev Madsen, hjm@bkd.dk, mobil 2856 5708 eller Chefkonsulent rådgivning Lis Hansen, lh@bkd.dk, mobil 6151 7375 for konkret vejledning.