Hvad skal kunderne vide om dine brød og kager?

Det er et spørgsmål, der med jævne mellemrum dukker op forskellige steder fra. Og det er et godt spørgsmål, ikke mindst fordi svaret ikke har ændret sig de seneste 20 år. 

Det er ganske simpelt et område, hvor tingene stort set er, som de ”altid” har været.

Her er er, hvad du SKAL gøre og hvad du KAN gøre:

  1. Hvis brødet eller kagerne først pakkes ind, efter kunderne har udpeget det, de gerne vil have i butikken, skal personalet KUN kunne oplyse om de allergene ingredienser, intet andet.
    Det samme gælder, hvis det er pakket ind, men kun sælges indenfor samme døgn.
  1. Hvis brødet eller kagerne er indpakket og sælges mere end samme dag, KAN du, hvis produkterne er fremstillet, pakket og sælges fra samme detailbutiks adresse, i langt de fleste tilfælde nøjes med at mærke med ”Bageriets navn og adresse, produktets navn, nettoindholdet i pakken og holdbarhedsdatoen”.

    Det kræver så, at personalet kan oplyse om ingredienser og allergener i opskriften, hvis de bliver spurgt. I dette tilfælde KAN du altså undlade ingredienslisten og næringsdeklarationen i din mærkning.
  1. Hvis brødet og kagerne er indpakkede og sælges fra andre butikker, end der hvor de er fremstillet og pakket, SKAL produkterne som hovedregel være mærket med ”Bageriets navn og adresse, produktets navn, ingrediensliste i faldende orden med fremhævelse af allergener og oplistede tilsætningsstoffer, nettoindholdet i pakken og holdbarhedsdatoen”

    HVIS brødet og eller kagerne ikke er håndværksfremstillet, eller de sælges fra butikker længere end 50 km væk, SKAL der være næringsdeklaration med energi, fedt, kulhydrat, protein og salt.

Det mener BKD

De generelle mærkningsregler, der er beskrevet ovenfor i hovedpunkter, er altså uforandrede de seneste mere end 20 år. Og uforandret er også BKDs holdning og rådgivning om, hvordan man bedst overholder reglerne:

Skriv det du SKAL, men heller ikke mere.

Vil du vide mere?

Læs eventuelt vores notat om mærkning eller kontakt Fødevarechef Henrik Jellev Madsen, hjm@bkd.dk, mobil 2856 5708 eller Chefkonsulent rådgivning Lis Hansen, lh@bkd.dk, mobil 6151 7375 for konkret vejledning.

Hent notatet om mærkning her