PRESSEMEDDELELSE:

København 28. november 2024

Bagerbranchen har det godt:
Antallet af konkurser blandt bagere og konditorer er aldrig målt lavere

Værsgo’, så er der nyt fra BKD og Danmarks Statistik om tilstand og velstand i den danske bager- og konditorbranche.
Spoiler alert: Det går faktisk meget godt.

Det går godt i bager- og konditorbranchen
Julen er tiden, hvor vi deler gode historier. Og her kommer vores bidrag: Det går godt i bager- og konditorbranchen, og mange vigtige nøgletal peger i den rigtige retning. Der er historisk få virksomheder i branchen, der går konkurs, og branchen er økonomisk solid.
Og der er en god forklaring: Bager- og konditorbranchen har fået smag for økonomistyring.

Konkurser i bager- og konditorbranchen har aldrig været lavere
Ifølge Danmarks Statistik har bager- og konditorbranchen indtil nu i 2024 haft i alt 10 konkurser.
Det er et godt stykke under 2 procent af de anslåede 520 aktive virksomheder* i branchen.
Holder tallet de sidste fire uger af 2024, vil det være det laveste antal årlige konkurser i branchen siden 2009. (Se illustration)

Hvad er en aktiv virksomhed? Ifølge Danmarks Statistik er det en virksomhed, hvor der er ansatte, og omsætningen overstiger en hobbylignende størrelse.

Bagerbranchens økonomi er historisk stærk
Hvornår er en virksomhed økonomisk robust? Det kan man bl.a. måle på virksomhedens soliditetsgrad*.
I bager- og konditorbranchen har virksomhedernes gennemsnitlige soliditetsgrad været støt stigende gennem en længere årrække.
Fra et niveau i 2012 på 11 procent til 32 procent i 2022, det seneste år, som Danmarks Statistik har tal for. (Se illustration)

Vi ser en række årsager til den positive udvikling i branchens økonomi. Det gælder blandt andet:

  • Øget fokus på økonomistyring i virksomhederne
  • Stigende omsætning
  • Stigende egenfinansiering

Hvad er soliditetsgrad? Ifølge Danmarks Statistik er det egenkapitalen udtrykt i pct. af de samlede aktiver (ultimo). Med andre ord hvor stor en del af virksomheden man selv ejer, og hvor stor en del andre ejer (banker, realkredit m.fl.). Det er altså et udtryk for, med hvilken økonomisk styrke virksomheden kan stå imod, når det stormer, og uforudsete hændelser rammer. Jo højere soliditetsgrad, jo mere robust og modstandsdygtig.

Økonomistyring er det nye sort
Igennem de seneste 5-6 år har danske virksomheder oplevet en række store kriser i markedet. Kriser, der hver gang har udfordret levedygtigheden for mange virksomheder.

Som da corona i 2019/2020 lukkede landet, eller da Rusland i 2022 invaderede Ukraine, og energi- og strømpriserne gik helt amok.
Mange virksomheder, herunder bager- og konditorvirksomheder, fik et chok, da de fandt ud af, hvor lang (eller kort) tid de kunne klare sig, når udgifterne pludselig sprang flere længder over det budgetterede. Råvarepriser og inflation nåede nye højder, og både omsætning og indtjening blev udhulet. De var simpelthen ikke økonomisk robuste nok til at stå imod.

”Corona og Rusland har gjort ondt på mange, og også i bager- og konditorbranchen oplevede vi en pludselig stigning i konkurser. Det har fået mange til at sige: ’Aldrig mere vil jeg fanges så uforberedt.’ Derfor ser vi løbende en klar stigning i medlemsvirksomheder, der får gennemgået deres regnskaber af vores økonomiske sekretariat, simpelthen for at lære at se og forstå faresignalerne i tide. Og vi kan jo se på statistikkerne, at vores medlemmer er lærenemme ’elever’,” siger Henrik Mühlendorph, adm. direktør i BKD.

Slut herfra med meldingen om, at det faktisk er svært at finde et hår i dejen.

Yderligere information

Adm. direktør Henrik Mühlendorph

BKD

Mobil: 22 66 96 44

Mail: hm@bkd.dk

Om BKD (Tidligere Bager- og Konditormestre i Danmark)

BKD er det naturlige samlingspunkt for alle professionelle bager- og konditorvirksomheder i Danmark. Der er anslået 520 bagerier/kæder i Danmark og BKD repræsenterer mere end 300 af dem, med tilsammen omkring 600 forretninger/udsalgssteder og cirka 88 procent af branchens samlede lønsum.

Hent pressemeddelelsen her