Pressemeddelelse udsendt af BKD og Den Franske Ambassade torsdag d. 16. maj 2024:
Vindere af årets baguette-bager 2024
Den klassiske baguette, som er kendt og elsket verden over, blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste i 2022, og blev fejret i dag med manér. I samarbejde med BKD – Bager- & Konditormestre i Danmark og med støtte fra den danske UNESCO- nationalkommission har den Franske Ambassade i dag afholdt en konkurrence om den ærefulde titel ”Årets baguette-bager”på ambassaden.
16 bagere fra hele Danmark har deltaget i konkurrencen og efter at have smagt sig igennem de mange lækre baguetter og vurderet dem nøje ud fra kriterier, som bl.a. duft, sprødhed, farve og krumme m.v., men også vægt (ml. 250 og 260 gram), længde (ml. 45 og 50 cm) og de obligatoriske 5 knivslag, kunne juryen udråbe vinderne.
1. plads: Sanjiv Giri, Maison D’Brød, Charlottenlund
2. plads: Kazuhiro Takami-san, Andersen Bakery
3. plads: Arnoud Marron, Juno The Bakery
Som protektor for den danske UNESCO-nationalkommission sendte H.K.H. Prinsesse Marie en hilsen til deltagerne og ønskede dem held og lykke i forbindelse med et forberedende møde på den franske ambassade forud for konkurrencen.
Tidligere formand for den danske UNESCO-nationalkommission, Elsebeth Gerner Nielsen, stod i spidsen for juryen, som bestod af elleve medlemmer: formanden for Bager & Konditormestrene i Danmark, John Jønsson, Frankrigs ambassadør, Christophe Parisot, DR-korrespondent Stéphanie Surrugue, tv-kok og kogebogsforfatter Louisa Lorang, erhverskvinden Yvonne Seier Christensen, gastronomiredaktør Ole Troelsø, journalist og forfatter Signe Wulff, og Carsten Kej fra Konditorskolen ZBC Ringsted. Fra Frankrig kom ligeledes Sylvain Herviaux, Meilleur Ouvrier de France, samt en repræsentant for den franske melproducent Foricher, Vincent Pavec.
Baguetten repræsenterer mere end blot et brød; den er et symbol på fransk kultur og tradition, som vi nu anerkender globalt gennem dens optagelse på UNESCOs verdensarvsliste. Denne konkurrence fejrer ikke kun baguettens kunstneriske og kulturelle værdi, men også de håndværkere, der opretholder og beriger denne tradition. Det er en ære at støtte og anerkende de talentfulde bagere, som bidrager til at bevare denne vigtige del af vores kulturarv,” udtaler Elsebeth Gerner Nielsen, tidligere formand for den danske UNESCO-nationalkommission.
Frankrigs ambassadør, Christophe Parisot.
”Baguetten er nu universel. Det er et stærkt symbol, som er i tråd med promoveringen af fransk gastronomi i udlandet. Alle gastronomiske færdigheder, herunder bagefærdigheder, fortjener at blive fremhævet. Det er det, denne konkurrence handler om”, udtaler Frankrigs ambassadør, Christophe Parisot.
John Jønsson, formand for BKD:
”Gastronomi og grænser er heldigvis to uforenelige størrelser og madkultur har det med at færdes frit mellem lande, og denne konkurrence er endnu en mulighed for at blive inspireret udefra. Dansk brød og bagerhåndværk har meget at byde på. Men det har det franske også.
For mig er denne konkurrence et billede på, at når vi åbner os mod hinanden og tillader os selv at få indtryk fra andre kulturer, så er der kun vindere”, siger Formanden for Bager & Konditormestre i Danmark, John Jønsson.
De tre vindere blev hyldet i det Thottske Palæ (Den Franske Ambassade) og modtog hver især et diplom med titlen ”Årets bedste baguette-bager 2024” med angivelse af deres placering. Præmierne fra Maison Foricher er for 1. pladsen et 3-dages eksklusivt bagekursus i Frankrig, for 2. pladsen 500 kg mel og 3. pladsen 250 kg mel. Yvon Foricher er en syvende generations bager og møller, som i mere end 20 år har leveret mel til det meste af Frankrig og resten af verden.
Presse- og fotokontakt :
• Nathalie Deramat, Den Franske Ambassade: tlf.: 33 67 01 16 – mail: nathalie.deramat@diplomatie.gouv.fr
• Tom Espensen, BKD: tlf : 20 10 10 42 – Mail : te@bkd.dk
.