Kilde: Danmarks Statistik, Statistikbanken (UDDAKT35 )

Kig godt på grafen. Tallene er fra Danmarks Statistik. Den bør give dårlig mave og nervøse trækninger hos enhver mester i vores branche. Vi mangler lærlinge, og det bliver bare sværere år for år. Hvad gør vi? Mit forslag er, at vi begynder at tilbyde lærepladser hvor den unge bager- eller konditorlærling, møder ind om dagen og ikke om natten i det første læreår.

Af Henrik Jonsbak, formand i Det Faglige Fællesudvalg for bager- og konditorfagene (DFFU), bestyrelsesmedlem i BKD og indehaver af Det Franske Conditori på Frederiksberg.

De unge gider ikke at stå tidligt op om morgenen, men de vil til gengæld gerne gå sent i seng. Så derfor er det jo heller ikke så mærkeligt, at de ikke står i kø for at få en læreplads hos den lokale bager eller konditor, vel? Det kan vi gamle mestre vel hurtigt blive enige om, ikk`?

Men det er bare ikke så enkelt eller karikereret, som jeg lige har beskrevet det. Det er faktisk en problematik, der stikker dybere, og som vi i branchen gør klogt i at forstå bedre.

Unge har svært ved at komme op om morgenen. Og det er alt sammen biologisk

Hvis man søger informationer om unges søvnvaner, så finder man hurtigt ud af, at forskerne i store træk er enige. Jeg har lavet lidt forarbejde og fundet denne artikel til dig, som er et godt eksempel.

Du kan læse den her: https://pov.international/biologi-teenagere-ikke-sove-klokken-22-skaerme/

Helt kort, så er konklusionen i artiklen, som de fleste andre steder, at teenagere sover for lidt og har svært ved at komme op om morgenen. Mange af dem i hvert fald.

Men ifølge forskerne handler det ikke bare om, at forældrene får dem smidt tidligere i seng. For teenageres søvnbiologi gør nemlig, at det er sværere for dem (end for andre) at falde tidligt i søvn og stå tidligt op.

Jeg synes, det er viden, vi skal have stående på side 1, når vi diskuterer, hvorfor vi har udfordringer med at tiltrække og fastholde unge lærlinge i bager- og konditorbranchen.

Henrik Jonsbak

Tal og fakta om udfordringen med lærlinge

De unges søvnmønster er selvfølgelig ikke den eneste årsag til vores lærlinge-udfordring. Der er masser af årsager (og dem vender jeg tilbage til på et andet tidspunkt).

Men at vi har en udfordring med at tiltrække og fastholde lærlinge, er ikke bare en fornemmelse. Det er hardcore fakta. Se bare disse tal:

  • 42 % af de elever der gennemfører grundforløbet til bager/konditor, tager ikke en læreplads i branchen.
  • Hvis ikke vi gør noget – altså noget der virkelig rykker – så kan vi se frem til, at vi i perioden fra nu og til 2030 uddanner op imod 15 % færre lærlinge end det antal svende og mestre, der går på pension.
  • Derudover forlader halvdelen (50%!) af de unge, vi uddanner, vores branche inden de er fyldt 25 år. De bruger i stedet deres uddannelse i hoteller, hospitaler etc.

Alle disse tal bør give dårlig mave og nervøse trækninger hos enhver mester i vores branche.

Problemet rammer os alle

Jeg har i hvert fald selv fået nervøse trækninger, når jeg har talt med kolleger, der har klaget deres nød, været til møde i DFFU og set statistikkerne eller selv har skullet ud at finde lærlinge. Det er simpelthen en rigtig stor udfordring, og derfor synes jeg også, at vi skal gå til den med de helt store armbevægelser.

Mød senere, mød udhvilet, mød glad og mød hver dag

Jeg vil derfor gerne foreslå, at vi går ind i kampen om lærlinge bevæbnet med en innovativ og ny tilgang til uddannelse og arbejdstider.

Jeg vil foreslå, at vi begynder at tilbyde lærepladser hvor den unge bager- eller konditorlærling under 18 år, møder ind om dagen og ikke om natten i det første læreår.

Der er rigtig mange fordele for de unge ved den model:

  • Mere spiselige mødetider der bedre flugter med de unges søvnmønster.
  • Bedre transportmuligheder. Husk at indtil de fylder 18, er de afhængige af offentlig transport. Det spiller ikke altid sammen med nattevagter. Dem kan man så til gengæld få, når man fylder 18, og får mulighed for kørekort og bil.
  • Helt generelt en mere skånsom introduktion til vores branche, så de ikke både skal lære et nyt fag, følge en uddannelse, møde nye kollegaer og tilpasse et ungdomsliv med et nattearbejde. Alt sammen på samme tid i deres start på arbejdslivet.  

Nå ja, og så kunne vi med denne model måske også fastholde nogen af de M/K-svende i vores virksomheder, der ”i fritiden” passer et liv som småbørnsforældre. Vi uddanner faktisk 75-80% kvinder hvert år, så helt uinteressant er det altså ikke.

Vi skal hente og dele erfaringer

Hvis andre end mig synes, at ideen er værd at prøve, så vil jeg foreslå, at vi danner en lille uformel gruppe, hvor vi kan skyde det i gang og efterfølgende dele erfaringer og komme med forslag til, hvordan modellen kan gøres endnu bedre. Er du interesseret? Så er du meget velkommen til at ringe eller skrive til mig.

Du kan fange mig på telefon 4050 1546 eller mail formand@dffu.dk

Slut med snakken herfra. Lad os komme i gang.

.