OK23

Spørgsmål om OK23, feedback mv. ift. beregneren: Tøv ikke med at kontakte cheføkonom i BKD, Claus Bergmann Gether

Send e-mail

cbg@bkd.dk

  OK23-overblik mv.

  Overenskomstforhandlingerne, OK23, viste sig at være lige så vanskelige at komme i mål med, som vi havde forventet og frygtet.

  Det økonomiske baggrundstæppe med krig i Europa, politisk usikkerhed, stærk inflation og markant udhuling af reallønnen gjorde det nærmest umuligt at drøfte andet end de basale løn-/omkostningselementer i vores overenskomster.

  Både overenskomstperiodens længde på to år og de overordnede økonomiske rammer for hele DA-familien fastlagdes af gennembrudsområderne: Industrien og butiksområdet – og det blev historisk dyrt, hvilket også er slået igennem hos os.

  Vi håbede fra BKD’s side, at vi – ud over lønstigningerne mv. – kunne have præsenteret en ny ansættelsesform (produktionsleder) og en tilhørende måske mere moderne aflønningsform, men tiden var bare ikke den rigtige til at få dette krav indfriet. Fødevareforbundet NNF ville have for meget for at imødekomme vores ønske, og vi synes ærligt talt, at OK23 allerede er så rigelig dyr for os arbejdsgivere.

  I den forbindelse er det værd at minde om, at vi i vores overenskomst har en såkaldt modregningsret, som gør, at arbejdsgivere kan modregne de netop aftalte lønstigninger i den enkelte medarbejders personlige tillæg.

  På den positive side skal det nævnes, at nærved alle nationaløkonomer samt økonomiske vismænd roser arbejdsmarkedets parter for at have udvist stor ansvarlighed og ramme lige præcis det balancepunkt, hvor virksomhedernes konkurrenceevne ikke bliver ødelagt, samtidigt med at lønmodtagerne får det meste af købekraften tilbage. Endda uden at lønstigningerne vil stå i vejen for, at vi får banket inflationen længere ned.

  Fra et brancheperspektiv er det vigtigt at huske på, at vores medarbejdere ikke kun er en medarbejdermæssig omkostning, men samtidig – i vidt omfang – vores kunder. Og hvis danskerne ikke har et privatøkonomisk råderum, så køber de ej heller vores brød og kager.

  Sidst, men bestemt ikke mindst, er det essentielt, at vi med de indgåede forhandlingsresultater undgik en langvarig storkonflikt, mange eksperter ellers spåede om i begyndelsen af 2023; en konflikt, som både samfundsøkonomisk, for arbejdsgiverne og lønmodtagerne ville have været monsterdyr og svær at kunne indhente/kompensere i de kommende år.

  Prisen for freden på arbejdsmarkedet har denne gang ramt et usædvanlig højt niveau for os (og tilsvarende for arbejdsgiverne på samtlige andre brancheområder), men den var på baggrund af det samfundsøkonomiske baggrundstæppe desværre uundgåelig og, når alt kommer til alt, måske også værd at betale.

  Se også: