Danmarks Bedste Kransekage 2023

Bronze

Mette Sophie Olsen, Conditori La Glace, Skoubogade 3, 1158 København K

Sådan gør du

Solbærgelé


1000 g Solbærpuré (Ponthier)
300 g Vand
6 stk Citronverbenapotter
300 g Sukker
14 g Citras
14 g Gellan

Chokoladekransekagemasse


450 g Marcipan (Lemke)
450 g Kranse XX (Odense)
500 g Flormelis
180 g Æggehvider
600 g Chokolade 66% (Alto el sol ­Cacao Barry)

Glasur


10 g Flormelis
20 g Æggehvider
1 g Pastafarve ­ Magenta

Chokoladepynt


400 g Hvid chokolade (Callebaut)
100 g Mørk chokolade 56 % (Callebaut)
2 g Hvid chokoladefarve
0.5 g Rødchokoladefarve
0.25 g Blåchokoladefarve
Gulddust

Hovedopskrift


16 stk Udstukkede solbærgelé
1000 g Kransekagemasse
Chokoladepynt
Gelé til dut
Glasur

Pynt


Chokoladepynt og glasur


Fremgangsmåde:

Solbærgelé:

Pluk bladene på citronverbena og kom i en gryde Tilsæt vand og solbærpuré Kog massen op, sluk og blend. Lad stå tildækket i 1 time. Sigt bladene fra. Hæld alle ingredienser i termomixer, kog op og hæld i fad. Køl ned og blend. Støb geléen i 1 cm. højde og frys ind. Gem lidt gelé i en sprøjtepose. Stik geléen ud med en 2,5 cm udstikker.

Chokoladekransekagemasse:

Smelt chokoladen. Kranse XX, Lemke marcipan og flormelis køres sammen, og æggehvider tilsættes. Chokoladen tilsættes og røres sammen.

Glasur:

Det hele blandes og fyldes i kornet. Sprøjtes i klassiske guirlander.

Chokoladepynt:

Lav chokoladesheets med prikker ud af lilla farve, guldfarve, chokolade og hvid. Temperer chokoladen og smør ud på chokoladesheets og udstik på 5 cm. Herefter udstik små runde chokolader.

Den færdige kage:

Solbærgeléen lægges i silikonemåtter og herefter sprøjtes chokoladekransekagemassen ned i. Bages ved 240 °C i 8 minutter med papir og plade ovenpå. Frys kransekagen ind i silikoneformen og vend dem ud. Sprøjt glasur i guirlander. Læg chokoladeskive på, og lav 3 små dutter af solbærgelé. Læg herefter 3 små skiver chokoladepynt på. Herefter laves der små dutter af glasur. Hver kransekagestykke består af: 48 g kransekagemasse, 6 g gelé, 2 g glasur, 1­2 g chokoladepynt.

Vægt: 58 g Udbytte: 16 stk

Tanker bag den udviklede kage


Mine tanker har været at udvikle et stykke kransekage, der er et festligt supplement til den ellers klassiske kransekage, man spiser nytårsaften. Et stykke der er festligt at se på, men stadig genkendeligt. Derudover skulle det også være et stykke kransekage der smagte anderledes og skilte sig ud fra den klassiske. Derfor den mørke chokolade­kransekagemasse med smag af syrlig solbær og citronverbena, for lige at give et spark til smagsoplevelsen.