Danmarks Bedste Pastry 2025

8. plads

Mathilde Walbeck, Kagehuset Hovedgaard, Ørridslevej 1.b, 8732 Hovedgaard

Sådan gør du

Hasselnødde linsedej

750gSmør (Arla pro)
1.000gCakeflour (CBP)
600gFlormelis
6gSalt
200gÆggeblommer
400gHasselnøddemel (ABL food)

Brombær marmelade

1.000gBrombær (CBP)
100gVand
300gSukker
80gQuelli
200gGele

Wienerdej

1.392gHvedemel (Reform)
1.113gRullesmør (Dragsbæk)
529gVand
292gHelæg
118gGær (Zymarom)
72gSukker
20gPlatin Frost (Ireks)
19gSalt
50gKakaopulver
70gVand

Hovedopskrift

3.555gWienerdej
1.428gHasselnødde linsedej
710gBrombærmarmelade
355gHasselnødde creme 50% (Valrhona)

Pynt

Sprøjteglasur

Fremgangsmåde

Hasselnødde linsedej:
Smøret skal være tempereret. Derefter køres alt sammen i første gear i 5 min.

Brombær marmelade:
Vand og bær koges op. Sukker og Quelli blandes godt. Når bærrene er kogt sigtes kernerne fra og saften sættes tilbage på varmen. Når den koger tilsættes geléen først og derefter sukkerblandingen, imens der røres godt.

Wienerdej:
Dejen køres 5 min. i første gear. Husk koldt vand. 113 g af 1113 g rullesmør tilsættes dejen, det sidste kilo er til indrulning.
Tag 500 g af den færdigkørte dej og tilsæt en blanding af kakaopulver og vand.
Dejen rulles 3×3. herefter rulles kakaodejen ud på samme størrelse som den nedrullet dejs overflade, og klistres på med lidt vand.

Den færdige kage:
Hasselnødde linsedejen rulles ned på 3 mm. Den stikkes ud og bages i 8 min. ved 200 °C.
Wienerdejen rulles ned på 2 mm og deles i strimler der er 10 cm lange og 2,5 cm bredde. Man tager 5 strimler og samler enderne i en femkant med kakaosiden nedad. Herefter foldes den anden ende over, så kakaosiden ligger øverst. Femkanten ligges nu i en silikonemåtte der er 11 cm i diameter og 1,5 cm høj.
Herefter pensles de med æg og kommes i raskeskabet ved 29 °C varme og 63% fugt i 50 min. Bages derefter ved 210 °C i 12 min.
Når de er kølet lidt af kommes de på den afbagte linsebund, med 5 g hasselnødde creme pr. bund. Herefter kommes 10 g marmelade i midten.
Nu pyntes den færdig med sprøjteglasur.

Vægt: 75 g
Udbytte: 71 stk.

Tankerne bag den udviklede kage

I forbindelse med forberedelse til min svendeprøve, ville jeg gerne lave et wienerbrød med smag af hasselnød og brombær og kom frem til dette wienerbrød.